vrijdag 3 april 2009

Waar zit die heldere zanger?

Hebben de Grieken en de Romeinen dàarvoor – door middel van roteren, spiegelen en afronden - de uitvinding van de Feniciërs op punt gezet? Hebben de monniken dàarvoor hun ruggen en ogen verprutst. Heeft Gutenberg dàarvoor de losse letter uitgevonden en daarmee ongewild de reformatie en contrareformatie in het leven geroepen? Hebben de heren Bodoni, Garamond of Baskerville dàarvoor al die prachtige lettertypes ontworpen.
Heeft IBM dàarvoor de rechten op het gebruik van PC-DOS van Microsoft gekocht?

donderdag 2 april 2009

Appeler un chat un chat

Het Google-chatvenstertje op mijn blog is geslaagd maar ik weet niet wat ermee aangevangen. Mensen lastigvallen om als contactpersonen te fungeren ligt niet in mijn aard maar ik stel mezelf wel kandidaat als contactpersoon voor wie dat wil. Ondertussen heb ik mijn eerste chatsessie, met al@din, achter de rug. Ik stelde een vraag over Zheng He, de Chinees die op 4 februari op deze blog ook al van zich liet spreken.

U chat nu met aladin:
Ik ben al@din, kan ik u ergens mee helpen?
Visitor: Ik vraag mij allereerst af hoe ik aladin aanspreek. Beste,? Geachte, of val ik met de deur in huis? Ik volg het online leertraject 23dingen.be en één van de ‘opdrachten’, onder het item ‘chatten’ is een via chat een vraag te stellen aan al@din. Ik had vroeger al eens, zonder chat, een vraag gesteld waarvan het antwoord mij eigenlijk niet bevredigde. (Leuk voor jullie om dit te lezen) Misschien is chatten een stap vooruit…
Mijn vraag: Ik weet dat de Chinezen al in 1405 met schepen, vier maal zo groot als die van Colombus een halve eeuw later, de wereldzeeën ‘veroverden’. De naam ‘Zheng He’ (op verschillende manieren geschreven) is hierin belangrijk. Als je nu weet dat men in het westen pas in de 18de eeuw het probleem van de lengtegraden oploste, waardoor men dan pas kon varen zonder om de haverklap schipbreuk te lijden, vraag ik mij af hoe de Chinezen dat probleem in de 15de eeuw al opgelost hadden.

En: schrijft men op het einde van een chat: Met dank, of zoiets? Of maakt men zich hiermee belachelijk?
aladin: het is leuk om een chat met hallo of goedemiddag/avond te beginnen,

aladin: als afsluiting is een dank je wel erg prettig aladin: het is prettig om te weten of een vraag goed beantwoord is
aladin: ik zoek een antwoord op je vraag.

aladin: nog geen antwoord gevonden Visitor: Hallo, aladin: goedemiddag
Visitor: Ik weet uit ervaring dat het een moeilijke vraag is, ik heb zelf al overal gezocht. (Niet dat ik ervan wakker lig) Maar ik vraag mij nu wel af wat aladin méér kan doen. Werken jullie met supergesofistikeerde zoekmethodes of met verborgen zoekmachines of zijn jullie gewoon zo slim?
aladin: we zoeken met 'verborgen zoekmachines'

aladin: en komen we er niet uit dan wordt het doorgestuurd naar specialisten
aladin: een moeilijke vraag wordt eerst naar Aladin mail gestuurd
Visitor: Die specialisten zullen het verschil maken, want o.a. door de bibliotheekopleiding die ik volgde heb ik geleerd dat er meer onder de zon is dan 'google', qua zoekmachines.

aladin: precies
aladin: en natuurlijk wordt er ook gezocht in boeken
Visitor: Laat Zheng He maar rusten. Ik wil u zeker bedanken voor de gedane moeite. Hiermee is mijn eerste chat-sessie achter de rug.

aladin: graag gedaan en succes verder met Zheng he