vrijdag 6 februari 2009

RSSRvaringen

Ik heb de neiging RSS te vergelijken met Del.icio.us, ding 11. Twee diensten om verbindingen te versnellen. Van de twee dan toch liever Del.icio.us.
Del.icio.us is een boekenkast, proper geklasseerd met trefwoorden. Ge loopt daar wat rond. Waar heb ik zin in…. Of doe ik hem weer dicht? Speelt bij mij ook een rol: Delicious is vertrouwder want verwant aan de vroegere ‘favorieten’.
RSS is een krantenbak die een week verwaarloosd is. Ik “moet nog de kranten lezen”. Een hoop titels die vragen om aandacht. Schuldgevoelens wanneer je ze negeert. Wie weet wat heb ik gemist!
Bij RSS is het zo (deze week, bij mij) dat algauw verschillende feeds, zoals kranten en tijdschriften nu eenmaal doen, mekaar overlappen. De redactie, én de standaard…Verschillende bibliotheekblogs die hetzelfde zeggen…Ik ben blij dat ik het ken en ik twijfel niet dat RSS voor bepaalde doelgroepen zeer nuttig is. Ik zal mijn RSS-lezer, die door deze oefeningen overvol staat, blijven gebruiken maar hem eerst flink afslanken.
Interessant: Ik wist niet dat er speciale Blog-zoekmachines bestonden. Wel dat je bij Google, via 'meer' kon zoeken in Blogs maar ik had daar nooit veel aandacht aan besteed. Ondertussen staat www.bloglines.com/search op mijn.... Del.icio.us.

woensdag 4 februari 2009

Columbus


Een voorloper van onze blogjes; deze van Christoffel Columbus. Oók geschreven met de bedoeling andere reizigers een steuntje in de rug te geven bij het ontdekken van nieuwe werelden.

Sommigen zijn ons voorgegaan. Het zoutgehalte van het zweet dat ik al verloren heb schijnt hetzelfde te zijn als dat van de oceaan. Goeie ouwe Christoffel Columbus. Het had niet veel gescheeld of de Chinezen hadden hèm ontdekt ! Een halve eeuw eerder al, met een vloot van schepen, tien keer zo groot als het zijne.

dinsdag 3 februari 2009

Ready for the world !

Blijkbaar is een abonnementenlink meer dan alleen maar een gadget ("New !") toevoegen...
Hoe minder iets lukt, hoe meer je het wil. Ik heb nog eens de hele weg afgelegd (Instellingen, Site feed...) zodat de oranje RSS-vakjes zouden werken. Het einde was dat FeedBurner mij ambitieus meedeelde: "Your feed is ready for the world". Dat is al heel wat. Nu zien of de world ready is voor mijn feed. Dan zou er in de linkerkant van de startpagina, bij "RSS blogs deelnemers" een vermelding moeten staan van dit bericht.
Indien niet, ik heb toch bijgeleerd. Nu ben ik nog dom, maar morgen zal ik slim zijn!!
Ondertussen heb ik ook ingezien dat het redelijk belachelijk is om een link naar je RSS-reader erop te zetten, als je toch niet van plan bent om meteen je google-account ernaast te plaatsen.

maandag 2 februari 2009

Helemaal naakt

Het volgende punt op de agenda: RSS. Ik had daar al wat mee geëxperimenteerd en ik zet het resultaat meteen op de blog. Prettig om dingen (23 !) met mekaar te delen maar ik voel mij meer en meer in mijn blootje staan. Een reden om mijzelf te verzorgen en er proper uit te zien. Maar wat zegt de etiquette hierover?
Ik zal proberen uit te pluizen hoe ik op mijn eigen blog die oranje dingskes kan plaatsen. En zo dat ze werken. Een paar weken geleden, ondanks vele omwegen, lukte het niet. Tot ik zag dat het - met één muisklik "Nieuw gadget toevoegen" "New!!" mogelijk was om een abonnementenlink toe te voegen. Nu zorgen dat het werkt en tegen het einde van de week weet ik misschien wat een feedburner is, zal ik misschien nog een drietal accounts meer hebben, zal ik wachtwoorden, adressen en instellingen opgeslagen hebben.