vrijdag 23 november 2012

Onvoorspelbaar. Onvoorstelbaar


In een interview kort voor de eeuwwisseling raadde Freek de Jonge, die nochtans de vinger aan de pols houdt, ouders af om het internetgebruik bij kinderen en jongeren aan te moedigen. Hij vond dat het voor jongeren al moeilijk is om tussen twee of drie dingen te kiezen en het internet staat niet stil bij twee of drie mogelijkheden.
Ondertussen blijkt deze goede raad volkomen belachelijk. De jongeren zijn er. Internet is er. En daar is geen speld tussen te krijgen. Aanmoedigen of afraden is onzinnig.
In dezelfde periode stelde prins Filip voor om porno te verbieden. Helemaal onnozel dus. (Filip heeft weliswaar niet de vinger aan de pols en steeds minder in de pap.)
Wat ik hiermee wil zeggen, vanuit mijn Biedermeierzetel met den pijp in de mond: ‘Hoe snel gaat het allemaal niet!’
Maar vooral: We kijken meewarig terug op Freek en Filip omdat die toch maar mooi geen idee hadden hoe het er tien jaar later zou uitzien. Laten we dus wat bescheidener zijn i.v.m. hoe het er binnen zoveel jaar zal uitzien. En vooral vooral: laten we ons niet inpakken door onbescheiden anderen die menen ons te moeten uitleggen waar het met de wereld naartoe gaat.

Geen opmerkingen: